neljapäev, 13. august 2015

HAWAII: Pearl Harbor

Üleeile käisime ära ühes põhilistest turistikohtadest - Pearl Harboris. Olin enamasti kuulnud, et koht on suhteliselt mõttetu, aga mulle jättis väga hea mulje. Kohapeal oli kaks muuseumi, allveelaev ning kaks laeva, mida sai külastada. 
Kõige tugevama emotsiooni jättis koolis õpitu ja reaalsuse kokkuviimine. Ajaloos sai õpitud teise maailmasõja lahingutest, lepingutest ja põhjustest ning Pearl Harbor oli lihtsalt nimetus millelegi, mis USA sõtta tõmbas. Käies siin ringi ning ning nähes muuseumi, mis on ehitatud täpselt Arizona uppunud vraki kohale, taustaks roheline palmisaar, muutus sündmuse nimi elavaks.
Pearl Harbori rünnakut olin kujutanud ette nagu Boston Tea Party't või muud väiksemat konflikti: keegi vaenlase laevake tegi merelt paar lasku ja sõda oli majas. Muuseumis näidati tegeliku rünnaku kohta filmi ja taktika ning kavandamine olid väga tänapäevased, eriti arvestades lennunduse ja sõjarelvade kiiret arengut. Pearl Harbori rünnakut kavandati (väidetavalt) ligi 6 kuud, rünnakus osales sadu lennukeid ning 6 suurt lennukikandjat ja merereis Hawaiile koosnes 6 päevast under radar sõitmisest. Sarnaselt tänapäevaste taktikatega hävitati kõigepealt õhuvägi - pommitati 6 õhuväebaasi üle O'ahu. Rünnak tuli kahe lainena ning enamus inimkaotusi tulid paarist täielikult hävinud sõjalaevast, 1000 inimelu kandis kaotati ainuüksi Arizona pardal. 
Meie külastuspäeval olid Pearl Harboris kohal ka kaks sündmuse üleelanut, kes pidid küll 7.detsembril 1941 olema mitte vanemad kui 15 ehk kindlasti mitte sõjaväelased, vaid lihtsalt tsiviilelanikud/muidu seotud. Ei kujuta küll ette, miks peaks keegi tahtma külastada kohta, kus paljud (sõbrad-tuttavad) on surnud ja mis on kannatust ning hirmu põhjustanud, aga ju siis on selline soov. 
Imestama pani, et mitmed (vähemalt 2-3) torpedo tabamuse saanud laevadest taastati ning need hakkasid paar aastat hiljem taas riiki teenima, kõik Titanicud ei jäägi uppunuteks. Rünnaku eesmärgiks oli ennetavalt hävitada USA sõjaline tugevus Vaiksel Ookeanil. Rünnaku põhilisi sihtmärke, lennukikandjaid, mingil kummalisel põhjusel sel päeval sadamas polnud. Ürita aga vihjata mõnele patriootlikule ameeriklasele, et rünnak oli ette teada ja saaksid tõenäoliselt väga kiiresti nuga või kuuli. Pearl Harborit külastades tuli jälle välja USA oksendamapanev marurahvuslus ning militaarsus. Ühel päeval Victoria's Secretsis olles kuulsin, kuidas üks naistöötaja rääkis teisele, et ta on mereväes reservväelane, lõi maailmapilt veidi kõikuma küll. Natuke ümbrust jälgides on igal pool sõjaväelastele soodustused ja eelistamine ning muu taoline jura.
 
Siit paarikümne meetri kaugusel plahvatasid kümned pommid
Teenistuses olnud inimeste lood


Allveelaev

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar